De opkomst van de Ecosystem Enterprise

In de snel veranderende wereld wordt van bedrijven verwacht dat ze continue innoveren. Innovatie staat dan ook hoog op de agenda van iedere organisatie, maar hoe effectief zijn die innovaties nu eigenlijk als we geen rekening houden met het systeem waarin we opereren? Dieuwertje Damen van Rainbow Collection noemt het bedrijf van de toekomst dan ook een ‘Ecosystem Enterprise’. “Een Ecosystem Enterprise is een zelfregulerende organisatie die in balans is met haar omgeving en de natuur.”

Ondernemen in balans met de natuur

Het bedrijf van de toekomst is gebouwd op het principe dat ze onderdeel is van een compleet ecosysteem. Lang hebben we een parallel bestaan geleid zij-aan-zij met de natuur. We hebben zelfs een gave ontwikkeld om de natuur uit balans te halen – iets wat we 200 jaar geleden nog niet konden en we vandaag de dag heel goed in zijn geworden. Hierdoor raken grondstoffen en werknemers uitgeput.

Het besef neemt toe dat we niet langer tegen de natuur in kunnen gaan. We begrijpen steeds beter dat we onderdeel zijn van die natuur, een groter ecosysteem. Een plek innemen in dit ecosysteem is de enige manier om de balans terug te brengen en zelf ook te groeien. Deze ontwikkeling is reeds ingezet met MVO en duurzaamheid, maar zal de komende jaren in sneltreinvaart groeien door de opkomst van de Ecosystem Enterprise.

De Ecosystem Enterprise

De Ecosystem Enterprise laat zich inspireren door de natuur en zal zich organiseren zoals de natuur georganiseerd is.
Dit betekent dat op de werkvloer autonome eilanden opgelost worden door zelfregulerende cellen binnen het ecosysteem dat “organisatie” heet. Ook machtsstructuren veranderen en het systeem bepaalt zelf de route, niet de CEO. Een nieuwe functie binnen de Ecosystem Entreprise zou een ‘Ecosystem Officer’ kunnen zijn die de verantwoordelijkheid heeft dit systeem te begrijpen en monitoren. Hij houdt zich bezig met resource management en beheert de relaties met de rest van het ecosysteem.

Een Ecosystem Enterprise kenmerkt zich verder door de manier waarop het techniek, mens en natuur laat samenkomen in product innovaties, design en communicatie. Guido van de Wiel (genomineerde Trendwatcher of the Year*) vertelt dat ”high-tech en natuur elkaar straks niet meer zullen tegenwerken, maar gezamenlijk juist toegevoegde waarden zullen creëren.” Hij geeft een voorbeeld van voedsel afgestemd op de genetische samenstelling van een persoon. Rachel Armstrong (genomineerde Futurist of the Year) geeft het voorbeeld van een ecologische keuken waarin we koken op enzymen of op methaan geproduceerd door onze eigen bacteriën.

De toekomst is nu

Overal ter wereld ontwikkelen vooruitstrevende ondernemers en groepen studenten nieuwe producten, systemen en organisaties op basis van het ecosysteem denken. Deze worden nu getest en uitgevoerd op kleine schaal, maar langzaam creëren zij effectieve zelfregulerende cellen die wereldwijd met elkaar samenwerken. Deze nieuwe initiatieven begrijpen dat het noodzaak is om de kenmerken van een Ecosystem Enterprise te integreren om optimaal te blijven functioneren, bestaansrecht te behouden en voor de aarde om een groeiende wereldpopulatie te kunnen laten bestaan. De opkomst van de Ecosystem Enterprise laat enorme kansen zien voor het huidige bedrijfsleven om te innoveren en ondernemen in balans met de natuur. Het is aan de gevestigde bedrijven van vandaag om hier ook op een flexibele en functionele manier op in te spelen – technologisch slim, maar vooral ook menselijk en circulair. Met de juiste visie en mindset kunnen de bedrijven van vandaag bijdragen aan een duurzame toekomst.